Go to Top

VII. Međunarodni andragoški simpozij

U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, od 7. do 9. svibnja 2019. godine, u Biogradu na Moru održan je VII. Međunarodni andragoški simpozij (MAS) koji je okupio vodeće andragoške stručnjake iz Hrvatske i inozemstva. Glavna tema ovogodišnjega MAS-a bile su Nove prilike za odrasle, odnosno stjecanje temeljnih vještina nisko kvalificiranih odraslih osoba. O samoj Preporuci Vijeća o oblicima usavršavanja: Nove prilike za odrasle govorila je voditeljica Odjela za obrazovanje odraslih Davorka Schmidt. Doc. dr. sc. Tihomir Žiljak predstavio je Kurikulum za razvoj osnovnih digitalnih, matematičkih i čitalačkih vještina odraslih osoba koji se izrađuje u sklopu IV. ciklusa Implementacije EU agende za obrazovanje odraslih, a doc. dr. sc. Dario Pavić predstavio je Istraživanje digitalnih vještina odraslih polaznika u Hrvatskoj koje je provedeno u sklopu istoga projekta. Izv. prof. dr. sc. Nena Rončević i Ognjen Piljek Žiljak (ASOO) predstavili su Program za međunarodnu procjenu kompetencija odraslih (PIAAC) u čiju se provedbu uključila i Republika Hrvatska.

Inozemne gošće Niamh O’Reilly,  izvršna direktorica  Nacionalne organizacije za obrazovanje odraslih (AONTAS), te Gordana Bošković odraslih iz Centra za stručno obrazovanje podijelile su iskustva o obrazovanju odraslih u Irskoj i Crnoj Gori.

Nakon navedenih izlaganja, 220 sudionika MAS-a sudjelovalo je u radionicama. Uvodno izlaganje Integrativni pristup kurikulumu održali su doc. dr. sc. Višnja Rajić i doc, dr. sc. Goran Lapat. Radionice Osnovna matematička pismenost, Osnovna čitalačka pismenost i Osnovna digitalna pismenost vodili su  Josip Kličinović, Ingrid Lončar i Mihaela Kelava, koji su uz prof. dr. sc. Tihomira Žiljaka, doc. dr. sc. Višnju Rajić i doc. dr. sc. Gorana Lapata članovi Radne skupine za izradu Kurikuluma za razvoj osnovnih digitalnih, matematičkih i čitalačkih vještina odraslih osoba.

Simpozij je ujedno jedna od završnih aktivnosti na području stručnoga usavršavanja trogodišnjega ESF projekta „Promocija cjeloživotnog učenja“ (vrijednosti 11.508.270,12 kn), putem kojeg je različite edukacije završilo oko 1500 nastavnika i voditelja obrazovanja iz ustanova za obrazovanje odraslih.