Go to Top

PROMOCIJA 4. CIKLUSA PROJEKTA U SKLOPU 13. TJEDNA CJELOŽIVOTNOG UČENJA

PROMOCIJA 4. CIKLUSA PROJEKTA „IMPLEMENTACIJA EU AGENDE ZA CJELOŽIVOTNO UČENJE“ U SKLOPU 13. TJEDNA CJELOŽIVOTNOG UČENJA

U sklopu 13. tjedna cjeloživotnog učenja u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih nastavljeno je održavanje tribina na kojima se promovira projekt „Implementacija Europske agende za obrazovanje odraslih 2017. – 2019.“ te Kurikulum za razvoj osnovnih digitalnih, matematičkih i čitalačkih vještina odraslih osoba koji je izrađen tijekom projekta.

Dr. sc. Verica Batur, projektna menadžerica i nacionalna koordinatorica za implementaciju Europske agende za obrazovanje odraslih 2017. – 2019. te voditeljica Službe za srednjoškolski odgoj i obrazovanje i obrazovanje odraslih Ministarstva znanosti i obrazovanja, predstavila je 2. listopada 2019. godine zaposlenicima Pučkoga otvorenog učilišta AMC Nova Gradiška Kurikulum za razvoj osnovnih digitalnih, matematičkih i čitalačkih vještina odraslih osoba. Istoga dana Kurikulum je predstavljen i na Pučkome otvorenom učilištu Libar u Slavonskome Brodu pred 40-ak polaznica projekta „Zaželi – program zapošljavanja žena“.

Projekt „Zaželi – program zapošljavanja žena“ provode jedinice lokalne uprave i samouprave i neprofitne organizacije u trajanju do 30 mjeseci, a namijenjen je zapošljavanju žena u nepovoljnome položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja te beskućnice. Polaznice su pozdravile donošenje Kurikuluma te su naglasile kako je svako njihovo uključivanje u bilo kakav oblik osposobljavanja njihov osobni dobitak koji ih osnažuje i čini zadovoljnima i ispunjenima.

U Gradskoj vijećnici grada Rijeke 3. listopada 2019. godine otvoren je Sajam cjeloživotnog učenja, pod pokroviteljstvom grada Rijeke te uz potporu Nacionalnog učilišta Rijeka kao koordinatora te Sveučilišta Rijeka kao partnera. Na Sajmu je dvadesetak ustanova za obrazovanje odraslih predstavilo građanima svoj rad. Davorka Schmidt, voditeljica Odjela za obrazovanje odraslih u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, predstavila je građanima i predstavnicima ustanova za obrazovanje odraslih četvrti ciklus projekta te Kurikulum za razvoj osnovnih digitalnih, matematičkih i čitalačkih vještina odraslih osoba.

U Obrtničkom učilištu Zagreb, 4. listopada 2019. godine, u sklopu početne konferencije projekta „Makeover karijere – podrška zapošljavanju u sektoru njege tijela“ dr. sc. Verica Batur predstavila je Kurikulum za razvoj osnovnih digitalnih, matematičkih i čitalačkih vještina odraslih osoba. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Hrvatske obrtničke komore, Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, Obrtničkog učilišta koje je nositelj projekta, predstavnici Selectio grupacije specijalizirane za savjetovanje u ljudskim resursima i potragu za kadrovima na tržištu rada te predstavnici Zagrebačkoga inovacijskog centra.  Projekt „Makeover karijere – podrška zapošljavanju u sektoru njege tijela“ provodi se u tri ciklusa s ciljem zapošljavanja i osnaživanja dugotrajno nezaposlenih žena koje imaju niske kvalifikacije ili žena kojima je potrebna prekvalifikacija kako bi ih se uključilo na tržište rada.

Tjedan cjeloživotnog učenja završen je u parku Maksimiru 5. listopada 2019. godine gdje je otvoren Sajam cjeloživotnog učenja. Na Sajmu je dvadesetak ustanova za obrazovanje odraslih s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije predstavilo građanima svoj rad. Davorka Schmidt, voditeljica Odjela za obrazovanje odraslih u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, predstavila je građanima i predstavnicima ustanova za obrazovanje odraslih četvrti ciklus projekta „Implementacija Europske agende za obrazovanje odraslih 2017. – 2019. te Kurikulum za razvoj osnovnih digitalnih, matematičkih i čitalačkih vještina odraslih osoba.