Go to Top

5. radionica za članove Radne skupine

Održana 5. radionica za članove Radne skupine za izradu Kurikuluma za razvoj osnovnih digitalnih, matematičkih i čitalačkih vještina odraslih osoba
U sklopu projekta Implementacija Europske agende za obrazovanje odraslih 2017. – 2019.  održana je od 21. ožujka do 22. ožujka 2019. godine u Slavonskome Brodu dvodnevna radionica za članove Radne skupine za izradu Kurikuluma za razvoj osnovnih digitalnih, matematičkih i čitalačkih vještina odraslih osoba.
Na početku radionice s prisutnima su podijeljena iskustva sa studijskog putovanja u Beču te sa sastanka koji su moderatori Radne skupine održali s pomoćnikom ministrice prof. Vladom Prskalom. Sastanak s pomoćnikom ministrice važna je potpora radu Radne skupine Radne skupine za izradu Kurikuluma za razvoj osnovnih digitalnih, matematičkih i čitalačkih vještina odraslih osoba te stvaranju preduvjeta za njegovu provedbu.

Važnost studijskoga posjeta ustanovama za obrazovanje odraslih u Beču, osim razmjene iskustava i primjera dobre prakse, jest upoznavanje funkcioniranja austrijskog sustava obrazovanja odraslih, pogotovo u dijelu koji se odnosi na stjecanje osnovnih vještina. Austrija je svoje politike vezane uz obrazovanje odraslih prilagodila obrazovnim politikama Europske unije, a jedan od prioriteta državne politike jest obrazovanje odraslih usmjereno na jačanje osnovnih vještina te cjeloživotnog učenja.

Nacionalna koordinatorica dr. sc. Verica Batur obavijestila je prisutne o prihvaćanju podnesenog Izvješća o provedenim projektnim aktivnostima četvrtog ciklusa projekta Implementacija Europske agende za obrazovanje odraslih 2017. – 2019. provedenima u 2018. godini od strane Izvršne Agencije za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA), Europske komisije. Izvršna Agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu posebno je pohvalila izradu kurikuluma za obrazovanje odraslih koji slijedi smjernice i preporuke Europske komisije za obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje te smatraju da će Kurikulum pridonijeti povećanju broja polaznika u obrazovanju odraslih.
Radionicom u Slavonskome Brodu završen je rad na dijelu Kurikuluma vezanom uz digitalne vještine. Slijedi izrada strukture Kurikuluma te metodološko povezivanje digitalne, matematičke i čitalačke pismenosti.
Radna skupina detaljno je dogovorila svoja izlaganja za 7. međunarodni andragoški simpozij u Biogradu na Moru koji organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Pred više od 200 domaćih i međunarodnih andragoških stručnjaka bit će predstavljen Kurikulum za razvoj osnovnih digitalnih, matematičkih i čitalačkih vještina odraslih osoba te istraživanje Digitalne kompetencije polaznika programa osposobljavanja i usavršavanja u Republici Hrvatskoj koje je provedeno u sklopu projekta. Međunarodni andragoški simpozij dobra je prilika da članovi Radne skupine za izradu Kurikuluma na radionicama svim prisutnim zainteresiranim dionicima u obrazovanju odraslih predstave novi Kurikulum te dobiju povratne informacije o Kurikulumu koje  će biti korisne smjernice za daljnji rad.